#27 O tym jak nas trują w książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia" [96]



TYTUŁ: "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia"
AUTOR: Bee Wilson
GATUNEK: literatura faktu
PREMIERA: 11.03.2020
LICZBA STRONA: 496
WYDAWNICTWO: Sine Qua Non
MOJA OCENA: 7/10

Jeśli zastanawiało Was kiedyś jak ewoluowało jedzenie w czasie to ta książka jest właśnie dla Was.
Do niedawna, nie bardzo interesowałam się tym co jadłam. Wiadomo starałam się jeść tyle ile potrzebuję, ale nie przykładałam większej wagi do tego jakie to są produkty. Można powiedzieć, że książka zmieniła moje myślenie i postrzeganie jedzenia. Od chwili gdy skończyłam ją czytać, częściej sięgam po warzywa, a mniej po wysoko przetworzone jedzenie. 

Zacznijmy od początku. Może zastanawialiście się kiedyś dlaczego nasi przodkowie byli zdrowsi i chudsi od nas. Wiadomo, że jedzenia było mniej, dlatego każdy zjadał tylko tyle ile potrzebował. Natomiast obecny świat, a w szczególności producenci żywności nastawieni są na zysk i jak największą sprzedaż swoich produktów. Nie interesuje ich to czy dany produkt jest zdrowy, pełnowartościowy tylko czy się sprzeda i czy konsument go polubi.Tak też powstały przekąski, czyli wszystko to co zjadamy pomiędzy posiłkami, a też bardzo często w zamian za nie. Wszystkiego rodzaju chipsy, żelki, batoniki zbożowe spożywane są w niesamowitych ilościach, na czym cierpi nie tylko ciało, gdyż tyjemy ale również nasze zdrowie. Podobnie sytuacja ma się ze słodkimi napojami. Jednak czasy, gdy bez wahania kupowaliśmy zgrzewkę Coca-Coli zmieniły się, a konsument stał się bardziej wymagający. Dlatego zmienił się tez rynek produktów, który oferuje obecnie tzw. "zdrowe przekąski", które często nie mają w sobie nic zdrowego. Jednak często konsumentowi wystarczy tylko to, że w składzie nie znajdzie zniesławionego cukru. Coraz częściej zamiast zwykłej Coli, wybieramy tą z wersją Light lub Zero, która tylko pozornie jest dla nas zdrowsza. 

Podsumowując książkę, wielu Czytelników może być w szoku jak wielkie koncerny trują nas każdego dnia, a w naszym domu znajdują się produkty, których nie potrzebujemy, ale mamy bo zostaliśmy namówieni reklamą lub słowem "no sugar". Wasz pogląd na jedzenie się zmieni, a Wasz organizm tylko za to podziękuje. Teraz jest najlepszy czas, by zacząć swoja prawdziwą, zdrową przygodę od początku. Zróbmy to dziś, a nigdy tego nie pożałujemy.

Książkę można było odebrać za punkty na portalu Czytampierwszy.pl


Komentarze

Popularne posty